W ramach akcji ,,Szklanka mleka w szkole" często naszym deserem są serki. Postanowiliśmy je wykorzystać do przygotowania kolorowych deserów. Przygotowaliśmy potrzebne produkty:
Były to serki, różnobarwne galaretki, śmietana 30% i śmietanfix.
Pierwszym etapem było odczytanie przepisu przygotowania galaretki i odmierzenie odpowiedniej ilości gorącej wody. Wody odmierzyliśmy o połowę mniej niż podawał przepis, ponieważ galaretka była dodawana do serków.
Następnie wsypywaliśmy galaretki według smaków i kolorów i dokładnie je mieszaliśmy.
Wymieszane galaretki zanieśliśmy do wychłodzenia do szkolnej chłodziarki.
Gdy galaretki zaczęły tężeć dodaliśmy do niej serki i dokładnie zmiksowaliśmy powstałe desery smakowe. Potem kolorowymi warstwami włożyliśmy je do kubków. I przystąpiliśmy do ubijania śmietany dodając odrobinę cukru i śmietanfixy .
To już gotowe desery.
I najprzyjemniejsza część, czyli konsumpcja.
Polecamy!!! Palce lizać!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz