Wszystkie dzieci uwielbiają zajęcia kulinarne o czym przekonaliśmy się już wielokrotnie. Tym razem same zaproponowały, abyśmy upiekli gofry. Podczas zajęć uczniowie poznali zasady posługiwania się urządzeniami elektrycznymi takimi jak: mikser i gofrownica. W pierwszej klasie urządzenia obsługiwała pani. Obecnie uczniowie samodzielnie wykonują większość czynności pod jej czujnym okiem. Tego typu zajęcia pozwalają nam na łączenie przyjemnego z pożytecznym. Uczyliśmy się nie tylko obsługi urządzeń, ale także czytania instrukcji, wykonania ciasta na gofry, odmierzania produktów. Poznaliśmy przepis na gofry i po odmierzeniu i dodaniu wszystkich składników rozpoczęliśmy dokładne mieszanie przy pomocy miksera. Gotowe ciasto porcjowaliśmy do gofrownic. Zapachy roznosiły się po całej szkole przyciągając do nas największych łasuchów. Wszyscy z niecierpliwością czekali na kolejne wypieki. Każdy sam decydował z czym będzie jadł swojego gofra. Do wyboru był dżem, czekolada, sosy smakowe, bita śmietana i różne owoce. Pychotka! Gofry były tak pyszne, że mało kto poprzestał na jednej porcji. Wszystkie wyglądały bardzo apetycznie, a smakowały jeszcze lepiej. To wielka przyjemność spożywać to, co się samemu przygotowało, a jeszcze częstować innych. Wypieki były bardzo udane, gofry szybciej znikały niż się piekły. Była świetna zabawa!!! A jaka słodka!!!
Efekt naszej wspólnej pracy poniżej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz