wtorek, 3 listopada 2015

Śniadanie daje moc

Nasza szkoła bierze udział w programie ,,Śniadanie daje moc".

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dzięki niemu dzieci mają energię do nauki, lepiej koncentrują się podczas lekcji i mają siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!

W trakcie zajęć będą najmłodszym przekazywane cenne informacje, w oparciu o 12 zasad zdrowego odżywiania. Oto zasady:

1. Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
2. Mleko, jogurty i sery, to podpora mocnych kości.
3. Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
4. Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
5. Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
6. Mięso, jaja czy ryby - możesz wybierać.   
7. Pamiętaj o kaszach, jedz chleb nie bułeczki.
8. Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soków to dzień stracony.
9. Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
10. Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
11. Dobrą wodą gaś pragnienie.
12. Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.

W bieżącym roku szkolnym 2015/2016 śniadaniowe święto będzie obchodzone w piątek - 6.11.2015. 

To będzie świetna zabawa dla dzieci, dzięki której najmłodsi nauczą się jak ważne jest codzienne, zdrowe śniadanie. 
    
  • Lista potrzebnych produktów – propozycja:
  •  Sprzęty:
    • papierowe serwetki,  papierowe talerzyki,
    • plastikowe kubeczki do picia,
    • plastikowe łyżeczki,
    • duże talerze papierowe,
    • ściereczka, papierowe ręczniki do wytarcia rąk czy ławek,
    • plastikowe woreczki – na wypadek, gdyby coś ze śniadania zostało i na przykład któreś dziecko chciało sobie wziąć coś do domu albo zjeść później przed innymi zajęciami tego dnia.
  •  Produkty na śniadanie – co mogą przynieść dzieci: (pokrojone, żeby dzieci nie musiały używać noży)
    • gotowe kanapki na bazie pieczywa razowego lub pełnoziarnistego: żytniego, pszennego, mieszanego lub pieczywa bezglutenowego lub chleb (pieczywo razowe lub pełnoziarniste: żytnie, pszenne, mieszane lub pieczywo bezglutenowe) i składniki do zrobienia kanapek – pokrojone na mniejsze kawałki i ułożone na talerzach będą świetnie wyglądały i na pewno dobrze smakowały,
    • owoce – jabłka, pomarańcze, mandarynki banany itp. – pokrojone na mniejsze kawałki lub podzielone na cząstki,
    • warzywa – pomidory, ogórki, papryka, marcheweczki itp. – również pokrojone na kawałki już wcześniej przygotowane w takiej formie przez rodziców,
    • suszone warzywa i owoce, orzechy oraz nasiona (np. nasiona słonecznika, pestki dyni) bez dodatku cukrów, soli oraz tłuszczu,
    • woda w butelkach, soki owocowe, warzywne i owocowo-warzywne bez dodatku cukrów, jogurty naturalne do picia, w zależności od upodobań.
  • W Dniu Śniadanie Daje Moc przyniesione przez dzieci produkty ułożymy na zaaranżowanym stole jako kolorowe wyspy: wyspa kanapkowa, wyspa owocowa, wyspa warzywna, wyspa deserowa itd. Objaśnimy, co się znajduje na każdej z wysp i dlaczego te produkty należy jeść na śniadanie, aby dało ono moc na cały dzień, potem dzieci będą „odwiedzać” każdą z wysp i skomponują swoje ulubione śniadanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz